Ana içeriğe atla

GÜZEL BAŞARILAR


Shidzue Kato, kadın hakları konusunda önde gelen aksiyonerlerdendir. Bir gazeteci, bu bayanın 100. yaş günü partisine katılır ve ona “Bu kadar uzun yaşamanızın sırrı nedir?” diye sorar. Kato ona: “Günde en az on kez heyecanlanmanızı sağlayacak şeyler bulun” diye cevap verir. Devamında şunları söyler: “Sabah kalktığınızda hala yaşadığınızı anlamak, heyecan verici bir şeydir. Sabah kahvaltısında lezzetli bir şeyler yemek heyecan vericidir. Ve yine sabah pencereden baktığınızda o buğulu havayı görmek de insana heyecan verir. Güneşin hayat veren ışığını görmek ve yağmurun yeryüzüne inişini seyretmek de sizi duygulandırabilir. Etrafınıza şöyle bir baktığınızda en basit şeylerde bile bir güzellik olduğunu görüp, dünyada sizi duygulandırabilecek ve canlı tutabilecek ne kadar çok şeyin var olduğunun farkına varırsınız.”
Nüket Kantarcı’yı Trilye Balık Restautantı'nı devraldığım 2002 yılının ilk günlerinde tanıdım. Ankara Kültür Sanat isimli bir dergi çıkartır, azimle ayakta durmaya çalışırdı. Hiç bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjisi vardı.
Nüket Hanım, Ekonometri dergisinin imtiyaz sahibidir. Dergi çıkartmanın zorluklarını çok iyi bilen birisi olarak sektörde yükselen bir değer gördüğüm Nüket Hanım’ın emekleme günlerinden nasıl bugünlere geldiğini, çektiği sıkıntıları, verdiği emekleri anlatmakla bitmez.
Türkiye’nin her bir yanında okunan bir derginin Ankara kökenli olması da ayrıca çok sevindirici. Hayata onun kadar bağlı, çektiği zorluklara tebessümle göğüs geren, tuttuğunu koparan ve başarıya odaklanan çok az kimse tanıdım. Nüket Hanım sosyal sorumluluk projelerine çok önem verir. Bu nedenle Anadolu’nun en ücra köşelerine gider çalışmalar yapar.
Kantarcı, geçen mayıs ayında moderatörlüğünü yaptığı Düzce’deki panelde “Kadınlarda Kolektif Hareket Etme Kültürü” konusunu işlemiştir. Panelistlerin sunumlarından sonra Düzce Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin “İşte Biz de Varız” adlı girişimcilik ve yenilikçilik yarışmasının Türkiye birincisi (FINKABUN) fındık kabuğu unu projesinin öğrenciler tarafından sunumu yapıldığında fındık kabuğu unundan çok şaşırtıcı inovatif ürünler ortaya çıktı. Buna benzer girişimcilik faaliyetlerini artırıcı pek çok çalışmanın yapılacağını dile getiren Kantarcı’yı tanıdığım günden beri hiç yürüdüğünü hatırlamıyorum. O devamlı koşturur. Ankara’da, Anadolu’da, yurdun her bir yanında…
Her yıl, marifet iltifata tabidir diyerek pek çok iş kadınına ve iş adamına seçici bir jüri oluşturarak imtiyaz sahibi olduğu dergi adına ödül dağıtır. Birisinde ışık gördüğünde ona nasıl yardımcı olurum diye uğraşır durur hiçbir karşılık beklemeden. En sıkıntılı günlerinde bile tebessümü eksik etmez yüzünden.
Yazılarında ülke sevgisini sürekli vurgulayan Nüket Hanım sık sık dövizimizin gereksiz yere yurt dışına gitmesine karşı olduğunu bildirir ve yerli ürünlerin daha yoğunlukta kullanılmasının yararlarını anlatır. Toplumsal konularda da görüşlerini cesurca dile getiren Kantarcı çok değerli yazar, sanatçı ve iş adamları ile özel röportajlar yapar. Tekstilden inşaata, mobilyadan bilişime, hizmet sektöründen emlak sektörüne kadar pek çok sektörde en iyileri, en çalışkanları bulup sektörün sorunları ve önünün açılması için yapılması gereken işlerin aşamalarını okuyucularıyla paylaşır.
Yıllardır kendisine destek veren eşi Kemal Bey, çocukları Sertaç ve Sercan da bir elin ayrılmaz parçalarıdır.
İnsanların yaşama bakışları çok önemlidir. Karamsar olmak zor değil, zor olan çılgın bir fırtınadan sonra gökkuşağı gibi gülümseyebilmektir.
Kucaklamaya kollarınızın yetmeyeceği bir ağaç minicik bir tohumla başlar. En uzun yolculuklar bir adımla, gerçek sevgiler bir tebessümle başlar. Onun için ara sıra güneşe doğru zıplamak gerekir, güneşe ulaşılmaz ama hiç olmazsa ayaklarınız yerden kesilir.
Günün parlak ışığında görebileceğiniz en uzak cisim güneştir. Fakat gecenin karanlığında milyonlarca kat uzakta olan yıldızları görürüz.
Özel dünyanızın karardığı gelecek seferde bunu hatırlayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Söyleşi Buse Daştan

                   GENÇ OLMAM OLUMLU OLUYOR DİNAMİK BULUYORLAR Yüksek mimar olan Buse Daştan, çalışma hayatına İtalya’da üniversite üçüncü sınıfta okurken başlamış. İşine aşık olan Taştan, bu serüvene iki yılda İstanbul’un tanınmış mimari ofislerinde çalışarak devam etmiş. “Her mimarın kendine özgü çizgisi vardır bunu da projelerinize yansıtırsınız ve o sadece size ait olur. Bu duygu ile kendi işimin patronu olursam, kendi çizgimi en iyi şekilde projeler- ime aktarabileceğimi biliyordum. Hedeflerim doğrultusunda ilerlerken, sanayici ailenin kızı olmanın verdiği özgüven ve cesaretle 2015 yılının ilk çeyreğinde kendi adım ile İstanbul da Buse Dastan Architects‘i kurdum ve bu yolda yürümeye devam etmekteyim.” diyor. Taştan ile sektörü ve başarı hikayesini konuştuk. Genç girişimci olarak başarı grafiğiniz yüksek bu süreci anlatımısınız? Tabi ki hiç de kolay olmadı. Herkes gibi bende bu sureci merdiven basamaklarına benzetiyorum. ”Bir dil bir insan” söylemi vardır mesle

EMEL USLU ATİK BAŞARI ÖYKÜSÜ

    GİRİŞİMCİLİK                      DÖNEMİ Mezun olduktan sonra, Gaziantep’te başarılı işler yapan bir inşaat firmasında mimar olarak işe başlamış. Kısa bir süre içinde 53 kişilik bir ekibinin başına proje müdürü ve yarışma koordinatörü olmuş. Türkiye genelinde birçok alışveriş merkezi, iş merkezleri gibi büyük projeleri hayata geçirmiş. 2000 yılında, girişimci ruhu ve kişisel cesareti ile ‘’Az iş yaparım, öz iş yaparım ama kendi işimi yaparım.’’ diyerek mevcut işinden ayrılarak US Mimarlık İnşaat Taahhüt adı altında kendi iş yerini açmış.Atik,‘’benim çocuklarım’’ dediği birçok projeye imza atmış. Bütün bunlarbugünkü başarısının basamaklarını oluşturmuş. AŞİRET AİLEYE İLK  YABANCI GELİN 2002 yılında kendisi gibi mimar olan “hem iş, hem hayat arkadaşı, hem de yol arkadaşım” dediği Diyarbakırlı köklü bir ailenin   oğlu Ender Atik ile evlenmiş. Bu evlilik ile ailenin ilk radikal değişimini başlatmış. Ailenin ilk yabancı ve okumuş ge

Söyleşi Nazlı Yorulmaz

      MESLEĞİNİZ HER NE OLURSA OLSUN, EN İYİSİ OLMAK İÇİN ÇABALAYIN! Makine mühendisi olan Nazlı Yorulmaz, sanayici bir ailenin çocuğu olduğu için erken başlamış iş hayatına... Öyle ki mezun olur olmaz babası ve babasının bir arkadaşı ile birlikte dış cephe temizlik sistemleri, asma iskele üretimi yapan bir firma kuruyor ve bu firmanın bir çalışanı olarak iş hayatına atılıyor. Firmanın muhasebesinden başlayarak, satın alma departmanında, son olarak da proje departmanında görev alarak, iş hayatında deneyim kazanıyor Bugün başarıları ile adından sıkça söz ettiren Yorulmaz; “Çalışma prensiplerini, çalışan olmanın sorumluluklarını, iş takip prosedürlerini ve ast-üst ilişkisi ile ilgili tecrübelerini elde ettim. Mesleki anlamda ise çizdiğimiz projelerin nasıl üretileceğini, üretim aşamalarının nasıl gerçekleştiğini öğrendim.” diyor. Ambalaj sektöründe duayen anne ve babanın kızı olan ikinci kuşak Yorulmaz, genç iş veren olmanın zorluklarını, iş dünyasını, iş kadını