Ana içeriğe atla

Dünden bu güne; İşsizlik


İnsanın onurlu, mutlu ve kaliteli bir hayat sürmesi için para kazanması, para kazanması için de çalışması gerekmektedir. Bu bağlamda insan hakları uluslararası belgelerinde çalışmak; bir insan hakkı olarak belgelendirilip, belirtilmiş kişinin hayatını idame ettirmesi için de bu hak korunmaya alınmıştır. Ancak tüm bu çabalara rağmen bu gün işsizlik; gelişme halinde veya gelişmekte olan tüm ülkelerin sosyoekonomik gelişme seviyelerine göre az veya çok önemli bir problem olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle gelişmekte olan toplumlarda genç işsizlerin çok olması, ideolojik düşüncelerin öne çıkmasına, dinsel - etnik akımlara, yasa dışı yollarla ayakta durmaya, hırsızlık,   köktencilik, ırkçılık gibi siyasal kutuplaşmalara yol açarak, terör örgütlerinin; barınma, eleman bulma ve örgütlenmelerini de kolaylaştırmakta.

Türkiye İstatistik Kurumu; Türkiye’de resmi işsiz sayısının dört milyon 102 bin kişi daha arttığını, genç nüfustaki işsizlik oranının ise, yüzde 23 olduğu açıkladı. Bu ciddi ve ürküten rakamlar karşısında doğal olarak toplumda; gelecek kaygısı, ailelerin parçalanması, alkol bağımlılığı, şiddet ve suç olayları da artış gösterebilmekte.
İşsizlik nedeniyle toplum dışında kalmak; öfkelenmeye neden olurken, işsiz kalan kişinin; topluma ve devlete karşı nefret duygusunu ortaya çıkartmakta. Öyle ki; ekonomik düzenin bozulmasının yanı sıra sosyal dengeyle birlikte sosyal dinginlik de bozulmakta.    
Neler yapılmalı
İşsizlik sorunu hızlıca çözülmeli, ileriye dönük önlem alıcı çalışmalar da kesinlikle yapılmalıdır. Hemen hemen herkesin sorunu olan işsizlik karşısında eğitim gerçek anlamda tekrar masaya; inanarak ve çözüm odaklı düşünülerek yatırılıp; incelenip, irdelenmeli. Çünkü bu gün içinden çıkılamaz duruma gelmeye başlayan işsizlik, yarın ciddi bir travma olarak karşımıza çıkacaktır.
Her ilde “sırf kalkınma olsun” diye bir üniversite açmak veya üniversite sayılarını yükseltmek yerine eğitimin kalitesini artırmak hedef olmalı. Çünkü üniversiteyi bitirip iş bulamayan çok sayıda genç ileriye dönük olarak işsizliğin en önemli nedenlerinden birisi olarak karşımıza çıkmakta. İşsizliğin ileriye dönük diğer bir korkulu rüyası ise farklı farklı üniversitelerin aynı bölümünden mezun gençlerin çok olması.   
Daha öncede yapılmaya çalışılan ancak istenilen beklentinin sağlanamadığı iş yerlerine ara eleman yetiştirilmesi için çıraklık okullarının neden tercih edilmediği sebepleri araştırılarak gerekli yenilikler sağlanmalı. Öğrencilerin kapasitelerini ortaya çıkartıp gelecekteki meslek seçimlerine doğru yol bulduracak kendini tanıma ve keşfetme konulu eğitimler verilip, yetenekleri ön plana çıkartılmalı. Ailelerle güçlü bir iletişime geçilerek; çocukların yönlendirilmesinde, doğru kararlar alınıp bilinçli yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Çocukların seçecekleri meslek grubunda iş sahasını ve çalışma koşullarını incelemesi, bilgi sahibi olması sağlanmalıdır ki iş hayatına başladıklarında beklentileriyle hedefleri örtüşmeyince hayal kırıklıkları yaşamasınlar.
Yıllar önce Emin Çölaşan ile işsizlik ve basın sektöründeki çalışma koşulları ile ilgili gerçekleştirdiğim bir söyleşide Çölaşan “bana çok iletişim mezunu genç geliyor. Onlara gazeteci olmayın, unutun gazeteciliği, gazetecilikte hayat yok.   Ancak bir şekilde torpil olması lazım ki bir yere girebilesiniz. Zaten bir yere girdiğinizde ilk 1-2 sene parayı unutacak,   TV veya gazetede resmi olarak işe başladıktan sonra da düşük ücretlerle çalışıyor olacaksınız. Bir sürü kuruluş stajyer çalıştırıyor. Düzen bu” diyorum demişti.  Bu gerçekler ışığında bakıldığında her sektörün; artısı- eksisi, çalışma şekli, kazanımları bilinse gençler, üniversite tercihlerinde; daha dingin kararlar alabilirler. Tercihlerini üniversiteye girmek için değil, gelecekteki yaşamlarını belirlemek adına yapacaklardır. Böylece üniversitelerde bu denli yığılmalar olmadığı gibi gençler; doğru tercihlerle, geleceğe daha bilinçli bakacaklardır.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Söyleşi Buse Daştan

                   GENÇ OLMAM OLUMLU OLUYOR DİNAMİK BULUYORLAR Yüksek mimar olan Buse Daştan, çalışma hayatına İtalya’da üniversite üçüncü sınıfta okurken başlamış. İşine aşık olan Taştan, bu serüvene iki yılda İstanbul’un tanınmış mimari ofislerinde çalışarak devam etmiş. “Her mimarın kendine özgü çizgisi vardır bunu da projelerinize yansıtırsınız ve o sadece size ait olur. Bu duygu ile kendi işimin patronu olursam, kendi çizgimi en iyi şekilde projeler- ime aktarabileceğimi biliyordum. Hedeflerim doğrultusunda ilerlerken, sanayici ailenin kızı olmanın verdiği özgüven ve cesaretle 2015 yılının ilk çeyreğinde kendi adım ile İstanbul da Buse Dastan Architects‘i kurdum ve bu yolda yürümeye devam etmekteyim.” diyor. Taştan ile sektörü ve başarı hikayesini konuştuk. Genç girişimci olarak başarı grafiğiniz yüksek bu süreci anlatımısınız? Tabi ki hiç de kolay olmadı. Herkes gibi bende bu sureci merdiven basamaklarına benzetiyorum. ”Bir dil bir insan” söylemi vardır mesle

EMEL USLU ATİK BAŞARI ÖYKÜSÜ

    GİRİŞİMCİLİK                      DÖNEMİ Mezun olduktan sonra, Gaziantep’te başarılı işler yapan bir inşaat firmasında mimar olarak işe başlamış. Kısa bir süre içinde 53 kişilik bir ekibinin başına proje müdürü ve yarışma koordinatörü olmuş. Türkiye genelinde birçok alışveriş merkezi, iş merkezleri gibi büyük projeleri hayata geçirmiş. 2000 yılında, girişimci ruhu ve kişisel cesareti ile ‘’Az iş yaparım, öz iş yaparım ama kendi işimi yaparım.’’ diyerek mevcut işinden ayrılarak US Mimarlık İnşaat Taahhüt adı altında kendi iş yerini açmış.Atik,‘’benim çocuklarım’’ dediği birçok projeye imza atmış. Bütün bunlarbugünkü başarısının basamaklarını oluşturmuş. AŞİRET AİLEYE İLK  YABANCI GELİN 2002 yılında kendisi gibi mimar olan “hem iş, hem hayat arkadaşı, hem de yol arkadaşım” dediği Diyarbakırlı köklü bir ailenin   oğlu Ender Atik ile evlenmiş. Bu evlilik ile ailenin ilk radikal değişimini başlatmış. Ailenin ilk yabancı ve okumuş ge

Söyleşi Nazlı Yorulmaz

      MESLEĞİNİZ HER NE OLURSA OLSUN, EN İYİSİ OLMAK İÇİN ÇABALAYIN! Makine mühendisi olan Nazlı Yorulmaz, sanayici bir ailenin çocuğu olduğu için erken başlamış iş hayatına... Öyle ki mezun olur olmaz babası ve babasının bir arkadaşı ile birlikte dış cephe temizlik sistemleri, asma iskele üretimi yapan bir firma kuruyor ve bu firmanın bir çalışanı olarak iş hayatına atılıyor. Firmanın muhasebesinden başlayarak, satın alma departmanında, son olarak da proje departmanında görev alarak, iş hayatında deneyim kazanıyor Bugün başarıları ile adından sıkça söz ettiren Yorulmaz; “Çalışma prensiplerini, çalışan olmanın sorumluluklarını, iş takip prosedürlerini ve ast-üst ilişkisi ile ilgili tecrübelerini elde ettim. Mesleki anlamda ise çizdiğimiz projelerin nasıl üretileceğini, üretim aşamalarının nasıl gerçekleştiğini öğrendim.” diyor. Ambalaj sektöründe duayen anne ve babanın kızı olan ikinci kuşak Yorulmaz, genç iş veren olmanın zorluklarını, iş dünyasını, iş kadını