Ana içeriğe atla

Söyleşi Buse Daştan




                   GENÇ OLMAM OLUMLU OLUYOR DİNAMİK BULUYORLAR


Yüksek mimar olan Buse Daştan, çalışma hayatına İtalya’da üniversite üçüncü sınıfta okurken başlamış. İşine aşık olan Taştan, bu serüvene iki yılda İstanbul’un tanınmış mimari ofislerinde çalışarak devam etmiş. “Her mimarın kendine özgü çizgisi vardır bunu da projelerinize yansıtırsınız ve o sadece size ait olur. Bu duygu ile kendi işimin patronu olursam, kendi çizgimi en iyi şekilde projeler- ime aktarabileceğimi biliyordum. Hedeflerim doğrultusunda ilerlerken, sanayici ailenin kızı olmanın verdiği özgüven ve cesaretle 2015 yılının ilk çeyreğinde kendi adım ile İstanbul da Buse Dastan Architects‘i kurdum ve bu yolda yürümeye devam etmekteyim.” diyor. Taştan ile sektörü ve başarı hikayesini konuştuk.

Genç girişimci olarak başarı grafiğiniz yüksek bu süreci anlatımısınız?

Tabi ki hiç de kolay olmadı. Herkes gibi bende bu sureci merdiven basamaklarına benzetiyorum. ”Bir dil bir insan” söylemi vardır meslek hayatımda. Yabancı dillerimin artıları bana itici güç oldu. Bu nedenle proje sahipleri yani müşterilerimin çoğunluğu yabancılardan oluştu. Farklı kültür ve farklı bakış açısının bir araya gelmesi, international ekip-ofis kurmama yön verdi. Annem her zaman “ticarette çalışmak tamam ama kısmete de inanmak lazım” der. Buna inanıyorum. Çok çalışıyorum ama kısmetinde arkamda olduğunu unutmuyorum.

Genç ve başarılı bir mimarsınız sizce iyi bir mimarın yol haritası ne olmalıdır?

Mimarlık çok güzel bir meslek dalıdır. Ancak aynı zamanda da zor bir meslektir de. Bir mimarın başarıyı yakalayabilmesi için; önce işini sevmesi, sonra da iyi bir gözlemci olması gerekir. Öyle ki Türk kültürünün sanata ve sanatçıya bakış açısı; Doğu ve Batı kültürlerindeki kavramlar ışığında değişmektedir. Bu bağlamda mimaride batıya yakın bölgede yapılacak olan mimari ile doğu kültürüne yakın bir bölgede yapılacak mimari yapımında bu gerçekler dikkate alınmalıdır. Önemli olan;  bu ayrımı doğru etüt edebilmek. Dolayısıyla zarafete önem Osmanlının zarafet örneği yapmış olduğu mimarilerle bütünleşen bölgelerde, zarafetten uzak çalışmalar yapılması o bölgenin yapısına uymayacaktır. Özetlersek mimarlık yaratıcılık gerektiren bir mücadeledir.

Sektörün zorluklarında genç girişimci olmanız olumsuzluk yaratıyor mu?

Aksine genç olmam daha olumlu oluyor,  dinamik buluyorlar. Müşterilerim ile ilk karşılaştığımda şaşırıyorlar. Bu kadar başarılı projelerin sahibinin yaşlı olmasını beklerken genç bir mimar ile karşılaşmaları onlara heyecanı ve güveni bir arada yaşatıyor.Mimarlık sektöründe genç olmam değil de tasarlanan konsepti,  projenin sahibi yaşatmayı beceremeyecekse problem orada çıkıyor.Buse Dastan Architects’in uluslararası platformda yerini alması. Bundan dolayı da İstanbul merkezli tasarım ofisimiz, önce Ankara’da sonrasında ise 2019’un son çeyreğinde İtalya’nın Torino şehriyle şube sayısını 2 ye çıkarttım. Bu atılımdan, beklediğimden çok daha güzel dönüşler aldım. Buda ileriye dönük beni heyecanlandırıyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEL USLU ATİK BAŞARI ÖYKÜSÜ

    GİRİŞİMCİLİK                      DÖNEMİ Mezun olduktan sonra, Gaziantep’te başarılı işler yapan bir inşaat firmasında mimar olarak işe başlamış. Kısa bir süre içinde 53 kişilik bir ekibinin başına proje müdürü ve yarışma koordinatörü olmuş. Türkiye genelinde birçok alışveriş merkezi, iş merkezleri gibi büyük projeleri hayata geçirmiş. 2000 yılında, girişimci ruhu ve kişisel cesareti ile ‘’Az iş yaparım, öz iş yaparım ama kendi işimi yaparım.’’ diyerek mevcut işinden ayrılarak US Mimarlık İnşaat Taahhüt adı altında kendi iş yerini açmış.Atik,‘’benim çocuklarım’’ dediği birçok projeye imza atmış. Bütün bunlarbugünkü başarısının basamaklarını oluşturmuş. AŞİRET AİLEYE İLK  YABANCI GELİN 2002 yılında kendisi gibi mimar olan “hem iş, hem hayat arkadaşı, hem de yol arkadaşım” dediği Diyarbakırlı köklü bir ailenin   oğlu Ender Atik ile evlenmiş. Bu evlilik ile ailenin ilk radikal değişimini başlatmış. Ailenin ilk yabancı ve okumuş ge

Söyleşi Nazlı Yorulmaz

      MESLEĞİNİZ HER NE OLURSA OLSUN, EN İYİSİ OLMAK İÇİN ÇABALAYIN! Makine mühendisi olan Nazlı Yorulmaz, sanayici bir ailenin çocuğu olduğu için erken başlamış iş hayatına... Öyle ki mezun olur olmaz babası ve babasının bir arkadaşı ile birlikte dış cephe temizlik sistemleri, asma iskele üretimi yapan bir firma kuruyor ve bu firmanın bir çalışanı olarak iş hayatına atılıyor. Firmanın muhasebesinden başlayarak, satın alma departmanında, son olarak da proje departmanında görev alarak, iş hayatında deneyim kazanıyor Bugün başarıları ile adından sıkça söz ettiren Yorulmaz; “Çalışma prensiplerini, çalışan olmanın sorumluluklarını, iş takip prosedürlerini ve ast-üst ilişkisi ile ilgili tecrübelerini elde ettim. Mesleki anlamda ise çizdiğimiz projelerin nasıl üretileceğini, üretim aşamalarının nasıl gerçekleştiğini öğrendim.” diyor. Ambalaj sektöründe duayen anne ve babanın kızı olan ikinci kuşak Yorulmaz, genç iş veren olmanın zorluklarını, iş dünyasını, iş kadını