Ana içeriğe atla

Söyleşi Ezgi Ayan


                                                   
                  REFORMER PİLATES
Sağlıklı yaşamak ve ilerleyen yaşları ağrısız karşılayabilmek için spor olmazsa olmazlarımızdandır. Yürüyüş, yüzme, aerobik gibi sıkça bilinen ve kullanılan spor isimlerinin yanı sıra Reformer pilates ismi sıkça duyulmakta. Reformer pilates ile spor yapmanın faydaları ve ileriye dönük bedene katkılarından sıkça bahsedilmekte. Boon spor merkezinin kurucusu Ezgi Ayan, Reformer pilates ile ilgili sorularımızı cevapladı.
 Ne kadar aralıklarla spor yapılmalı? Yaş almaya başladığımız yıllara nasıl ve hangi spor dalıyla yatırım yapılmalı?
Haftada üç gün kendinize vakit ayırarak kas ve kemik yıkımını engelleyebilirsiniz. Ayrıca vücudunuzdaki kas ve kemik yoğunluğunu arttırmak avantajınıza olacaktır. İlerleyen yaşlarda kendinize yaptığınız en güzel yatırım olarak düşüneceğiniz reformer pilates çok farklı rehabilite ve klinik etkilere sahiptir. Reformer pilates skolyoz, lordoz, kifoz, bel ve boyun fıtığı, eklem rahatsızlıkları gibi birçok fizik tedavi desteği göstermektedir. Dünyada birçok yıldız sporcunun dahi denge, güç ve esnekliğini arttırmak için reformer pilatesten yararlandığını biliyoruz. Kilo vermede reformer pilates ne kadar etkili olmakta? Reformer pilates, bilinenin aksine birkaç derste vücutta sıkılaşma sağladığı için kilo verme sürecinde motive edici özelliğe sahiptir. Kasların daha uzun hale gelmesi vücudunuzun daralarak ve uzayarak, kilo vermemiş dahi olsanız birkaç kilo vermişsiniz gibi algılanmasını sağlar ve fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Güçlendiren ve vücut direncini arttıran tek spor olan pilatesle kolaylıkla kilo verilebileceği kanıtlanmıştır.
Ruhsal yapıyı da olumlu etkilediği düşünülmekte. Ne dersiniz?
Pilatesin mucidi Joseph Pilates’in bu spora ‘KONTROLOJİ METHODU’ demesinden de anlaşılacağı üzere zihin ve beden bağlantısına odaklanarak vücut farkındalığı yaratan bu sporda denge her şeydir. Pilatesin fiziksel olduğu kadar mental etkisi de kanıtlanmıştır.
İlk kez spora başlayanlar Reformer pilatesten yapamam diye çekinmekteler. Ne dersiniz bu doğru mudur?
Reformer, daha önce hiç spor yapamayan  birinin  dahi kolaylıkla adapte olabileceği bir sistemle tasarlanmıştır. Aletli pilateste kullanılan  reformer, cadillac, chair, spine corrector, barrel gibi aletler sayesinde, yüzlerce  farklı  hareketi  bu aletler üzerinde herhangi bir sakatlık yaşamadan, rahatlıkla yapabilirsiniz. En zorlu akrobatik hareketleri, germe, esneme ve denge hareketlerinin de en zorlarını yine bu aletler sayesinde yapabilir, vücudunuzu muhteşem bir görünüme birkaç derste kavuşabilirsiniz.
Hangi omurga hastalığında Reformer pilates ile çözüme ulaşmak mümkün?
Omurga hizalama  ve  postür  düzeltmede  en  hızlı etkiyi yine reformer pilateste  alacağınız  gibi haftada iki dersle sırt, boyun ağrılarınızda kurtulabilir, mucizevî sonuçlar elde edebilirsiniz. Pilatesle kaslarınız yerçekimine yayların ve askıların direncine karşı çalışırlar ve böylece doğru kaslarınızı izole ederek güçlendirmiş olursunuz. Amacınız harekete odaklanmak, acele etmemek ve nefesinizi kontrol edebilmektir.
 Pilatesin faydaları nelerdir?
Pilates faydaları orta yaş ve ilerisinde, özellikle menopoz boyunca yararlıdır. Kırk beş ve elli beş yaş arasında çıkan bu süreç hormonsal farklılıklara, ruhsal karasızlıklara ve fiziksel değişikliklere yol açar. Düzenli çalışma fiziksel, zihinsel, duygusal sağlığın korunmasına yardımcı olur. En önemlisi giderek  zayıflayan  fiziksel  direnci,  her   yaşa  ve kişiye uygun farklı çalışmalarla güçlendirir. Reformer pilatese ilerleyen yaşlarda dahi başlayabilir, fiziksel direncinizin artışıyla hayat kalitenizi kolaylıkla arttırabilirsiniz. 
İleri yaşta olup spor yapmak isteyenler için de kolay bir spor dalı mıdır?
İleri yaşlarda pilateste uygulanan egzersiz programı; yaşa, kişinin bedensel kapasitesine, fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarına, günlük hayatına uygun, yorulmadan yapabileceği,  zevk ve yetenekler göz önünde tutularak, olumlu psikolojik durumun oluşturulmasına hizmet eder. Çok kısa zamanda, büyük kolaylıkla kendinizi her yönden daha güçlü hissetmeniz kaçınılmazdır.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Söyleşi Buse Daştan

                   GENÇ OLMAM OLUMLU OLUYOR DİNAMİK BULUYORLAR Yüksek mimar olan Buse Daştan, çalışma hayatına İtalya’da üniversite üçüncü sınıfta okurken başlamış. İşine aşık olan Taştan, bu serüvene iki yılda İstanbul’un tanınmış mimari ofislerinde çalışarak devam etmiş. “Her mimarın kendine özgü çizgisi vardır bunu da projelerinize yansıtırsınız ve o sadece size ait olur. Bu duygu ile kendi işimin patronu olursam, kendi çizgimi en iyi şekilde projeler- ime aktarabileceğimi biliyordum. Hedeflerim doğrultusunda ilerlerken, sanayici ailenin kızı olmanın verdiği özgüven ve cesaretle 2015 yılının ilk çeyreğinde kendi adım ile İstanbul da Buse Dastan Architects‘i kurdum ve bu yolda yürümeye devam etmekteyim.” diyor. Taştan ile sektörü ve başarı hikayesini konuştuk. Genç girişimci olarak başarı grafiğiniz yüksek bu süreci anlatımısınız? Tabi ki hiç de kolay olmadı. Herkes gibi bende bu sureci merdiven basamaklarına benzetiyorum. ”Bir dil bir insan” söylemi vardır mesle

EMEL USLU ATİK BAŞARI ÖYKÜSÜ

    GİRİŞİMCİLİK                      DÖNEMİ Mezun olduktan sonra, Gaziantep’te başarılı işler yapan bir inşaat firmasında mimar olarak işe başlamış. Kısa bir süre içinde 53 kişilik bir ekibinin başına proje müdürü ve yarışma koordinatörü olmuş. Türkiye genelinde birçok alışveriş merkezi, iş merkezleri gibi büyük projeleri hayata geçirmiş. 2000 yılında, girişimci ruhu ve kişisel cesareti ile ‘’Az iş yaparım, öz iş yaparım ama kendi işimi yaparım.’’ diyerek mevcut işinden ayrılarak US Mimarlık İnşaat Taahhüt adı altında kendi iş yerini açmış.Atik,‘’benim çocuklarım’’ dediği birçok projeye imza atmış. Bütün bunlarbugünkü başarısının basamaklarını oluşturmuş. AŞİRET AİLEYE İLK  YABANCI GELİN 2002 yılında kendisi gibi mimar olan “hem iş, hem hayat arkadaşı, hem de yol arkadaşım” dediği Diyarbakırlı köklü bir ailenin   oğlu Ender Atik ile evlenmiş. Bu evlilik ile ailenin ilk radikal değişimini başlatmış. Ailenin ilk yabancı ve okumuş ge

Söyleşi Nazlı Yorulmaz

      MESLEĞİNİZ HER NE OLURSA OLSUN, EN İYİSİ OLMAK İÇİN ÇABALAYIN! Makine mühendisi olan Nazlı Yorulmaz, sanayici bir ailenin çocuğu olduğu için erken başlamış iş hayatına... Öyle ki mezun olur olmaz babası ve babasının bir arkadaşı ile birlikte dış cephe temizlik sistemleri, asma iskele üretimi yapan bir firma kuruyor ve bu firmanın bir çalışanı olarak iş hayatına atılıyor. Firmanın muhasebesinden başlayarak, satın alma departmanında, son olarak da proje departmanında görev alarak, iş hayatında deneyim kazanıyor Bugün başarıları ile adından sıkça söz ettiren Yorulmaz; “Çalışma prensiplerini, çalışan olmanın sorumluluklarını, iş takip prosedürlerini ve ast-üst ilişkisi ile ilgili tecrübelerini elde ettim. Mesleki anlamda ise çizdiğimiz projelerin nasıl üretileceğini, üretim aşamalarının nasıl gerçekleştiğini öğrendim.” diyor. Ambalaj sektöründe duayen anne ve babanın kızı olan ikinci kuşak Yorulmaz, genç iş veren olmanın zorluklarını, iş dünyasını, iş kadını